tisdag 29 mars 2011

2 olika sortes tårtor blev det i helgen...

PAVLOVA


Du behöver:


Tårtbotten

4 st äggvitor

2 dl strösocker

1 msk maizenamjöl

1 tsk ättikssprit (12 %)

Lemon curd:

3 st citroner

4 dl strösocker

150 g smör

6 st ägg

Gör såhär:

Sätt ugnen på 140 grader. Vispa äggvitorna till riktigt styvt skum. Rör ner sockret och fortsätt vispa tills smeten blir glansig och går att forma till toppar med vispen. Tillsätt maizenamjöl och ättikssprit och rör om väl. Fös ut smeten på ett smort och rejält mjölat bakplåtspapper i en så jämn cirkel som möjligt. Grädda i cirka 1 timme och 15 minuter. Stäng sedan av värmen och låt tårtbottnen stå kvar i ugnen i minst ett par timmar eller över natten. Det går också bra att förvara den på annan torr plats. Tvätta citronerna till lemon curden noga. Riv skalet från två av dem fint och pressa sedan saften ur alla tre. Häll sockret i en liten rostfri kastrull och tillsätt citronskalet. Rör smöret mjukt och blanda ner saften från citronerna. Rör ner citronsmöret i kastrullen. Vispa äggen lätt, häll ner dem i kastrullen och rör om, helst med en träsked. Koka upp vatten i en stor kastrull. Sätt kastrullen med krämen i det sjudande vattnet (vattenbad). Låt krämen sjuda på låg värme tills den tjocknar. Rör hela tiden! Ställ åt sidan och låt svalna. Lägg upp tårtbottnen på ett fat, bred på ett lager lemon curd och därefter vispad grädde. Ta chokladfingers och ställ runt tårtkanten. Garnera med jordgubbar, hallon och blåbär och citronmeliss.




PRINSESSTÅRTA

Du behöver:

Anslag ( tårtbotten) 4 ägg

2 dl socker

1 dl vetemjöl

1 dl potatismjöl

2 tsk bakpulver


Gör såhär:

Smörj och bröa en form, ca 26 cm i diameter.Vispa ägg och socker pösigt. Blanda de båda mjölsorterna och bakpulvret.Vänd ner detta i smeten och blanda om väl.Häll den i formen.Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 min.

Ugn: 175grader


Dela bottnarna, på med sylt sedan lägg på en till botten, på med vaniljkräm i ett lager och sedan grädde i ett annat lager. Marsipan på toppen. Pudra med florsocker och dekorera med marsipanros

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar