onsdag 31 oktober 2012

MACRONER

 
Efter att ha bakat åtskilliga macroner, provar recept efter recept har jag hittat min favorit. Receptet är från min gamla klasskompis Magdas blogg.
 
Du behöver:
60g + 60g Äggvita (uppdelat i två skålar, 60g i varje skål)
35g Socker
150g Siktat mandelmjöl eller skållad, riven och siktad mandel
150g Florsocker
150g Socker till sockerlag
50g vatten till sockerlag
Eventuellt smak o färg
 
 
Sikta ner mandelmjöl och florsockret i en skål.
Vispa 60g äggvita till ett fast men mjukt skum. (Låt den inte vispas för länge för då kan marängen bli torr).
Tillsätt 35g socker samtidigt som du vispar.
Blanda socker och vatten i en kastrull.
Koka på hög värme tills sockerlagen nått 118°c (använd en termometer) Rör så lite som möjligt i sockerlagen för annars kan den kristallisera sig och då är det bara att börja om.

Så fort sockerlagen blivit 118°c ska den hällas ner i äggvitan under vispning på låg hastighet. Häll ner all sockerlag på en gång i en liten stråle och fortsätt sedan vispa på lite högre hastighet tills marängen kallnat helt (ca 10 min).
Blanda ner resterande 60g äggvita i mandel/florsockerblandningen.
Ska du göra samma smak och färg på alla macaronerna så rör du nu ner färgen och smaksättningen i mandelblandningen tills allt har blandats helt. Men om du vill ha flera olika färger och smaker så väntar du tills hela smeten är klar. Detta kräver dock lite mer försiktighet för att smeten ska bli bra.
Vänd med stor försiktighet ner mandelblandningen i marängen. Rör så lite som möjligt, bara precis tills allt blandats ordentligt.
Nu kan du om du vill dela upp smeten i olika skålar och jätteförsiktigt vända ner olika färger och smaker. Men var noga med att inte ta för mycket färg/smak för då blir smeten för lös.
Spritsa smeten till rundlar i valfri storlek på bakplåtspapper. De flyter ut något i ugnen så spritsa dem inte för nära varandra.
Grädda ca 10-15 min i mitten av ugnen på 160°c. Har du en varmluftsugn kan du ha flera plåtar i ugnen samtidigt. De får inte bli bruna, då har de varit inne för länge.
Ta ut dem ur ugnen, dra av bakplåtspappret från plåten, för att de inte ska fortsätta bakas av värmen från plåten, och låt dem svalna.
 
 
 

1 kommentar:

  1. Roligt att du gillar receptet! En länk till min blogg hade suttit fint ;)

    SvaraRadera