söndag 21 juli 2013

Kolapaj

 
Du behöver till pajskalet:
125 g smör
1 dl havregryn
3 dl vetemjöl
2 msk vatten
Till kolan:
2 dl grädde
2 dl ljus sirap
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
100 g smör
 
Sätt ugnen på 200°C.
Smält smör till pajdegen. Blanda med havregryn, mjöl och vatten.
 Tryck ut i en pajform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 16 bitar). Låt stå i kylen ca 30 minuter. Nagga och grädda pajskalet ca 25 minuter i nedre delen av ugnen. Ta ut och låt svalna.
Kola: Låt grädde, sirap och socker koka i en kastrull 10-15 minuter. Testa smeten genom att droppa lite smet i ett glas kallt vatten. Det ska inte flyta ut men fortfarande vara mjukt. Eller kontrollera med en termometer att temperaturen nått 120°C. Ta av från värmen!
Rör ner vaniljsocker och smör i tärningar och låt kolasmeten svalna.
Häll den avsvalnade smeten i pajskalet och låt kallna helt. (Kan förvaras i kylskåp till servering.)
Garnera pajen med bär strax före servering, gärna med en kula vaniljglass till.
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar