fredag 8 juli 2016

Lättbakat grytbröd



Du behöver
25 g jäst
3 dl vatten, fingervarmt
3 dl mjölk, fingervarmt
2 tsk salt
2 dl grahamsmjöl
6 dl rågsikt
ca 6 dl vetemjöl 

Gör såhär: 
Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten och mjölk och lös upp jästen i det. Tillsätt saltet blandat med grahamsmjöl, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Knåda den något kladdiga degen i några minuter.
 Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.
 Knåda ihop degen till en boll och rulla den ordentligt i mjöl. Låt degen jäsa inlindad i en mjölad bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader. Sätt samtidigt in en tom gjutjärnsgryta utan lock, ca 4 liter, i den varma ugnen.
 Ta ut grytan och strö lite mjöl i bottnen och lägg den mjölade degen i den heta grytan och lägg på locket. Utan mjöl fastnar brödet.
Grädda brödet längst ner i ugnen i 20–25 min. Ta därefter av locket och sänk temperaturen till 225 grader. Grädda brödet i ytterligare 15–20 min.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar