söndag 2 december 2012

JULMARKNAD I HJÄRTUM

Hej och förlåt för den super duper dåliga uppdateringen här på bloggen. Men har de senaste två veckorna växlat jobbet med att baka hemma och en myshelg i Gbg samt vab av sjuka barn...

Men nu i dag har det i alla fall varit den årliga julmarknaden i Hjärtum, detta året i Hjärtumsgården. Massor med folk :) Här kommer lite bilder på allt gott jag sålde..

 
 

 
 
 
 
Har fortfarande en del kvar bland annat pralinerna 8 kr styck tar jag för dem.. eller ett specialpris from idag 2 december till nästa söndag 9 december...  10 för 70 kr!!!

tisdag 20 november 2012

Världens godaste creme brulee


 
Du behöver:
5 dl grädde
1 dl mjölk
1 dl socker
5 äggulor
1 vaniljstång
 
Gör såhär:
Sätt ugnen på 95 grader.
Vispa samman vispgrädde, mjölk, och äggulor.
Dela och skrapa ur fröna ur vaniljstången och blanda dem med lite av strösockret, rör sedan ner allt strösocker i smeten.
Fyll smeten i portionsformar av porslin (cirka 10 cm i diameter) och ställ dem på en plåt.
Grädda i ugnen i cirka 2 timmar tills de stannat. När man skakar på formen ska de inte dallra för mycket i mitten. Låt dem svalna, godast är dom att ätas kylskåpskalla.
Strö över ett tunt lager med strösocker och bränn av sockret med en gasolbrännare eller bränn av sockret i ugnen under grillvärme 250 grader.

torsdag 15 november 2012

MK Photography

Igår hade jag nog världens goaste fotograf här hemma, Malin Karlsson som har MK Photography http://www.mkphotography.se/
Hon tog massor med fina bilder på mina kakor:)
Och visst blev det fint... får lite kakboks känsla när jag ser bilderna:)
 
 



söndag 11 november 2012

Min lilla hemlis....


 
 Gjorde ju ett pepparkakshus på jobbet (Strandgatan) för en dryg månad sedan... till tidningen Family Living!
Så i denna månadens nummer kan ni läsa om Jessica Andersson och där hon har mitt pepparkakshus hemma hos sig:)
 
 
 
 


FARS DAG

 
Skjorttårta med Elfsborgslips :)
 

 
Och en Elfsborgs tårta såklart!!

onsdag 31 oktober 2012

MACRONER

 
Efter att ha bakat åtskilliga macroner, provar recept efter recept har jag hittat min favorit. Receptet är från min gamla klasskompis Magdas blogg.
 
Du behöver:
60g + 60g Äggvita (uppdelat i två skålar, 60g i varje skål)
35g Socker
150g Siktat mandelmjöl eller skållad, riven och siktad mandel
150g Florsocker
150g Socker till sockerlag
50g vatten till sockerlag
Eventuellt smak o färg
 
 
Sikta ner mandelmjöl och florsockret i en skål.
Vispa 60g äggvita till ett fast men mjukt skum. (Låt den inte vispas för länge för då kan marängen bli torr).
Tillsätt 35g socker samtidigt som du vispar.
Blanda socker och vatten i en kastrull.
Koka på hög värme tills sockerlagen nått 118°c (använd en termometer) Rör så lite som möjligt i sockerlagen för annars kan den kristallisera sig och då är det bara att börja om.

Så fort sockerlagen blivit 118°c ska den hällas ner i äggvitan under vispning på låg hastighet. Häll ner all sockerlag på en gång i en liten stråle och fortsätt sedan vispa på lite högre hastighet tills marängen kallnat helt (ca 10 min).
Blanda ner resterande 60g äggvita i mandel/florsockerblandningen.
Ska du göra samma smak och färg på alla macaronerna så rör du nu ner färgen och smaksättningen i mandelblandningen tills allt har blandats helt. Men om du vill ha flera olika färger och smaker så väntar du tills hela smeten är klar. Detta kräver dock lite mer försiktighet för att smeten ska bli bra.
Vänd med stor försiktighet ner mandelblandningen i marängen. Rör så lite som möjligt, bara precis tills allt blandats ordentligt.
Nu kan du om du vill dela upp smeten i olika skålar och jätteförsiktigt vända ner olika färger och smaker. Men var noga med att inte ta för mycket färg/smak för då blir smeten för lös.
Spritsa smeten till rundlar i valfri storlek på bakplåtspapper. De flyter ut något i ugnen så spritsa dem inte för nära varandra.
Grädda ca 10-15 min i mitten av ugnen på 160°c. Har du en varmluftsugn kan du ha flera plåtar i ugnen samtidigt. De får inte bli bruna, då har de varit inne för länge.
Ta ut dem ur ugnen, dra av bakplåtspappret från plåten, för att de inte ska fortsätta bakas av värmen från plåten, och låt dem svalna.
 
 
 

söndag 21 oktober 2012

Kladdkake muffins




Du behöver:
100 gram smält smör
2 ägg
2 1/2 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
4 msk kakao
1/2 tsk bakpulver
 
Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader. Ställ ut formarna på en plåt
Knäck äggen i en skål och blanda de torra ingredienserna och rör ner med en slev.
Blanda sist i smöret och rör tills smeten ärordentligt blandad.
Häll upp i formarna 2/3 – med smet. Och grädda sedan i mitten på ugnen i cirka 8-10 minuter.
Toppa med vispad grädde och minimaränger