söndag 30 januari 2011

Citrus suprise med hallon collis


Gårdagens HALV 8 HOS MIG efterrätt som vi bjöd på här hemma!

Du behöver till 4 personer:
4 citroner
antingen hemmagjord vaniljglass eller köpeglass
(recept på hemmagjord glass hittar sist i detta receptet)

2 äggvitor
1 dl socker

1 dl färska hallon
1 msk socker
1 msk vatten
1 msk maizena

Gör såhär:
Skär bort locket på citronen. Gröp ur köttet ur , skär av en liten bit
i botten så att citronen står stadigt.
Häll i äggvitorna och sockret och vispa till en maränsmet.
Fyll citronen med glass
Spritsa över citronen, in i ugnen 250 grader i ca 2-3 minuter.. håll koll så inte marängen blir svart!! går ruggit fort!

Ta hallonen, koka upp dom med sockret och vattnet. Red sedan allt med maizena. Spara några hallon att dekorera med!



HEMMA GJORD VANILJGLASS FÖR 4 PERSONER:

Du behöver:
2,5 dl vispgrädde
2,5 dl mjölk, standard
1 vaniljstång
6 äggulor
1,5 dl strösocker

Gör såhär:
Häll grädde och mjölk i en stor kastrull.
Dela vaniljstången på längden. Skrapa ur vaniljfröna och rör ut i mjölken. Tillsätt också de urgröpta vaniljstängerna.
Värm gräddmjölken och koka upp den och rör då och då (försiktigt så den inte kokar över eller bränns). Ta av från värmen och låt stå och svalna lite medan du vispar ägg och socker.
Vispa ägg och socker fluffigt i en bunke några minuter - helst med en elvisp.
Tillsätt den heta gräddmjölken till äggskummet under kraftig vispning.
Häll tillbaks glassblandningen i kastrullen igen och värm sakt under omrörning till 85 grader - precis under kokpunten då glassmeten börjar tjockna och första bubblan kommer.
Koka ej - för då spricker och grynar sig glassmeten.
Häll upp glassmassan i en bunke. Sila ev. glassmassan genom en sil om den är klumpig.
Kyl i vattenbad ex. häll upp kallt vatten i köksvasken och ställ i bunken. Ta upp vaniljstången.
Kör glassmeten i en glassmaskin eller som jag, frys den i en bunke i frysen och ta ut och mixa någon minut med elvisp efter 1,5 timme och sedan varje timme tills glassmassan är krämig och fin vaniljglass.

1 kommentar:

  1. åh det här låter ju helt underbart gott! Måste nästan testa själv! Fast tänkte köra med apelsin och chokladglass istället ;)

    SvaraRadera