söndag 16 oktober 2011

Morotsbröd

Hittade ett recpet på morotsbröd men då jag inte hade alla ingridienser hemma så ändrade jag lite i receptet... såhär blev det...

Du behöver:

5 dl mjölk
50 g jäst
25 g rumsvarmt smör
2 tsk salt
2 msk honung eller sirap
3 dl finrivna morötter
13-14 dl manitoba cream ( vetemjöl med hög proteinhalt)
1 ägg

2 dl solroskärnor

Gör så här:
Värm mjölken till fingervärme, 37 grader. Smula jästen i en bunke och häll över mjölken. Rör om tills jästen löst sig. Tillsätt smör, salt, honung, morötter,1 dl solrosfrön och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Jäs under bakduk ca 15 min, sen stöter du degen (viket ihop den) och låter den jäsa 15 minuter till.
Sätt ugnen på 225 grader. Dela upp degen i 2 bitar och platta till dom, vik då in över sidan en bit neråt, vik sedan sidorna i mot mitten, och sedan tryck till mot kanten. Vik ihop en gång till så att den formas som en morot. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ca 20 min. Snitta brödet, pensla med uppvispat ägg och strö över solroskärnor.
Grädda i mitten av ugnen 15-20 min.

Bröd bakning...

Återkommer med recepet...
Published with Blogger-droid v1.7.4

onsdag 12 oktober 2011

KONDITORI PROV




Idag hade vi vårat första praktiska prov i Konditori i skolan.
Vi fick i uppdrag att göra:

ett småbröd- jag valde att göra chokladsnitt
en hallongräddtårta
en prinsesstårta
6 st marsipanrosor med blad
spritsa olika saker i smörkräm
pikera dekorationer till bakelser i choklad

Och hur gick det då? Faktiskt förvånansvärt bra måste jag säga... Blev betygsatt med siffror 1-9 i varje moment och som mest kunde man ha 56 poäng.och jag kan i alla fall säga att jag fick ganska så bra poäng!
Har märkt att man i skolan har bra och mindre bra dagar, är så träligt när man står och pikerar choklad och det går åt helskotta redan från början. Chokladen är för tjock, stelnar redan i spritsen.. och sen bara strular när man ska pikera... Men idag, förvånansvärt nog rullade allt på riktigt bra och jag va klar bland dom första!

Resultatet är jag oxå nöjd med förutom florsockret som hamnade i en klump på min prinsesstårta och sen blev mina löv lite sådär halvbra... Även chokladpikeringer blev i lite olika storlekar.. men men det är bara att fortsätta öva, öva och öva!

lördag 8 oktober 2011

Bread & Cakes

I den nya Bread & Cakes som kom i brevlådan igår hittade jag repotaget från mässan i Kista!
Published with Blogger-droid v1.7.4

tisdag 4 oktober 2011

Kanelbullar högt och lågt...



Japp... Kanelbullshysteri i Sverige idag... för vi ska tydligen fira den har någon bestämt. Så jag tror bestämt att 99% av alla mat och bakbloggar har det som rubrik idag på sin blogg eller nämner det åtminstonde, jag oxå som ni ser!

söndag 2 oktober 2011

KONDITORI

Skolan rullar på i rasande takt... det är med en tår i ögat som jag inser att det bara är 3 lektioner kvar i konditori... vill bara dela med er av lite av det vi lärt oss.


moussetårtor
Black & White (bild lånad av Magda)

bakelser, gräddtårta och pastejer...