onsdag 10 december 2014

JULKALENDERN 10 december Saffransbullar med mandelmassa och vit choklad

 
 
Du behöver:
125 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 ½ dl socker
½ tsk salt
1 g saffran (2 påsar)
ca 15 dl vetemjöl
russin om så önskas
 
Fyllning:
200 g rumstempererat smör
1 dl socker
150 g mandelmassa
1 msk vaniljsocker
1dl hackad vit choklad
1 ägg, till pensling
pärlsocker
mandelspån
 
Gör såhär:
Kör i kallt smör, mjölk, saffran i degbunken, Smula sönder jästen. Sedan i med saltet, socker och nästan allt vetemjöl. Arbeta degen smidig tills den släpper bunkens kanter, ca 5 min i maskin alt med elvispens degkrokar. Låt jäsa 40 minuter i en inplastad bunke
 
Rör ihop ingredienserna till fyllningen med elvisp till en slät smet. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en avlång kaka, ca 25×40 cm. (gör den inte för tunn, då blir det inte så där härligt fluffiga bullar!)
Bred ut hälften av fyllningen på varje kaka.
Rulla ihop från långsidan. Skär varje rulle i bitar, gärna ganska tjocka för stora maffiga bullar! Lägg dem i formar. Låt jäsa ca 30 minuter under bakduk.
Pensla med uppvispat ägg och strö över rikligt med pärlsocker och mandelspån.
Ställ gärna formarna i en muffinsplåt, då håller de formen och flyter inte ut under gräddningen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar